loading...
مقاله
zahra بازدید : 19 سه شنبه 12 شهریور 1398 نظرات (0)

 

مشاوره تحصیلی چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

مشاوره

مشاوره تحصیلی فرصتی است برای تبادل اطلاعات طراحی شده برای کمک به دانش آموزان در دستیابی به اهداف آموزشی و حرفه ای دانش آموز.مشاوره مسئولیت مشترک بین مشاور و دانش آموز است.

در نهایت، دانشجو مسئولیت تصمیم گیری های خود را دارد.مشاوره تحصیلی به عنوان یک راهکار موثر در کنار دانش آموز و دانشجو خواهد بود.

مشاوران تحصیلی می توانند در این مدت با کمک دانش آموزان و یا دانشجو ، با درک نیازها و تعیین منابع در دسترس ،دانش آموز و یا دانشجو را به اهدافش برساند.

والدین هم میتوانند از تمام برنامه ها و پیشرفت های دانش آموز و از رابطه مشاوره ای بین مشاور متخصص و دانش آموز خود مطلع شوند.

مشاوران موسسه خوارزمی سالهاست که برای رسیدن شما به هدفتان با برنامه ریزی های راهبردی تلاش می کنند.

ضرورت راهنمایی و مشاوره

تحول جامعه از حالتى ساده و ابتدائى به وضعى پیچیده و بغرنج، مشکلاتى را براى انسان به‌ وجود آورده است که پیشگیرى و حل آنها لزوم بهره‌گیرى از راهنمایى و مشاوره را ضرورت مى‌بخشد.

در جوامع اولیه بر اثر ساده‌بودن زندگی، روابط افراد با یکدیگر نزدیک و صمیمى بود و مشکلات آنان اغلب به‌طور کدخدامنشى توسط نزدیکان و وابستگان حل مى‌شد.

با گسترش جامعه، روابط افراد پیچیده‌تر گردید و لزوم راهنمایى جدى‌تر مطرح شد، هر قدر جامعه گسترده‌تر و روابط افراد پیچیده‌تر باشد، نیاز به ارائه خدمات راهنمائى بیشتر احساس مى‌گردد.

اهمیت مشاوره تحصیلی و تاثیرات آن

خدمات مشاوره ای از جنبه های مختلف فردی، اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و … بررسی می شوند که هرکدام حائز اهمیت هستند.

خدمات مشاوره ای می تواند مشورت دادن، فرایند تسهیل در مدیریت و آموزش، ارائه پیشنهاد مناسب باشد.

ممکن است این سوال ایجاد شود که مشاوره و خدمات مشاوره چه اهمیتی داراز لحاظ فردی اگر بخواهیم بررسی کنیم، بخش مهمی از خدمات مشاوره ای به افراد تعلق می گیرد.

ممکن است افراد زیادی که وارد سازمان ها و محیط های کاری شده باشند، در گذشته از جامعه دور مانده و در روابط اجتماعی نتواند موفق عمل کند.

با توجه به اینکه نه در مدارس به وضعیت ارتباطی افراد توجه می شود و آموزش های لازم به دانش آموزان داده نمی شود و نه بسترهای مناسبی فراهم است، این افراد دور مانده از جامعه آسیب های زیادی را ممکن است متحمل شده و حتی جامعه گریز باشند.

مشاوره مشورت و دریافت کمک اطلاعاتی دربارهٔ یک موضوع است که بین مراجع (کمک‌گیرنده) و متخصص (مشاور) انجام می‌گیرد. مشاوره در موضوعات و زمینه‌های مختلف علمی و برای اهداف گوناگون انجام می‌شود که در میان مردم، بیشتر جنبهٔ روان‌شناختی آن (مشاورهٔ روان‌شناسی) معروف است که هدف از آن بهبود وضعیت روحی–روانی و کیفیت‌بخشی به زندگی مراجع از جهت روانی‌است.

مشاور، در مشاوره‌های خانواده، شغلی، تحصیلی و توان‌بخشی نیز از مهارت‌های روان‌شناختی کمک می‌گیرد.مشاوره، دادن پند و اندرز نیست؛

پاسخ دادن به سؤالات و یافتن راه حل مشکلات نیست؛ دستور دادن و تعیین تکلیف کردن نیست؛ دادن اطلاعات نیست؛

تجزیه و تحلیل مراجع هم نیستمشاوره، یک جریان یادگیری است که از طریق رابطه بین دو نفر صورت می گیرد.

در این رابطه، مشاور با داشتن مهارت ها و صلاحیت های علمی و حرفه ای، می کوشد تا با روش های منبطق بر نیازمندی های مراجع، او را یاری کند تا خود را بیشتر بشناسد و بینشی را که به این طریق درباره خویشتن کسب می کند،

در زمینه هدف های معین که آنها را به صورت واقع بینانه ای درک کرده، به طور مؤثری مورد استفاده قرار دهد و در نتیجه، به فردی خلاق تر و شادمان تر در جامعه خود تبدیل شود.

چرا به مشاوره نیاز داریم؟

مدت‌هاست با مشکلی دست و پنجه نرم می‌کنید، راه‌حل‌های مختلفی به نظرتان می‌رسد. اما نهایتا می‌دانید باید با کسی حرف بزنید و از او مشورت بگیرید.

همه افراد آشنا را از نظر می‌گذرانید اما هر بار دچار شک و تردید می​شوید و بالاخره تصمیم می گیرید به سراغ یک مشاور بروید.

تمامی رابطه ها خواه ناخواه با سختی هایی مواجه خواهد شد. موفقیت شما در لحظات سخت بستگی به آن دارد که چگونه این دوران را که تفاوت بین با هم بودن و جدا شدن است اداره کنید.

اهمیت مشاور تحصیلی و تاثیرات آن

دانش‌آموز یکى از قطب‌هاى جریان آموزش و پرورش است. آموزش و پرورش زمانى مؤثر و مفید خواهد بود و بدرستى انجام خواهد پذیرفت که دانش‌آموز از آمادگى کافى در ابعاد جسمی، ذهنی، روانی، اجتماعى و اخلاقى برخوردار باشد.

چنانچه دانش‌آموز از نظر جسمى ناراحت و بیمار باشد، آموزش و پرورش او بدرستى عملى نخواهد بود و مطالب ارائه شده به‌ خوبى یاد گرفته نخواهد شد. در این مورد، از طریق راهنمائى و مشاوره مى‌توان دانش‌آموز و خانوادهٔ او را با نکات ضرورى در زمینه بهداشت و پیشگیرى از بیمارى‌ها آشنا ساخت و با ارجاع به موقع نزد متخصص- که در برنامه راهنمایى پیش‌بینى مى‌شود – به رفع مشکلات و نارسائى‌ها اقدام کرد.

مجموعه این فعالیت‌ها نهایتاً دانش‌آموز را از نظر جسمى براى آموزش و پرورش و وقوع یادگیرى مؤثر، آماده مى‌سازند.

مشاوره تحصیلی در زمینه انتخاب رشته و راهنمایی شغلی

در این زمینه مشاور به دانش آموز کمک می‌کند با اطلاع از ویژگیها و شرایط خود، رشته‌ها و شرایط جامعه تصمیم مناسبی در مورد انتخاب رشته تحصیلی‌اش اتخاذ کند.

چنین فرایندی چه در سال اول دبیرستان و برای انتخاب رشته تحصیلی دوره متوسط صورت بگیرد و چه برای انتخاب رشته دانشگاهی تفاوت چندانی نمی‌کند.

آشنایی مشاور با ویژگیها و مقررات موجود مربوط به هر دوره (متوسط یا دانشگاهی) بسیار حائز اهمیت است.

مشاور تلاش می‌کند علاوه بر اینکه مراجع را از جنبه‌های مختلف هوشی، استعداد و علایق شناسایی کند بلکه این شناخت را با شناختهای خود دانش آموز درهم می‌آمیزد و با در نظر گرفتن مقررات بیرونی و شرایط ویژه جامعه اقدام به تصمیم‌گیری کنند.

ویژگیهای خود دانش آموز که باید شناسایی شوند عبارتند از:

میزان بهره هوشی، نمرات تحصیلی او، تعیین نقاط قوت و ضعف او در دروس مختلف، بررسی علایق و استعدادهای او در زمینه رشته‌ها و مشاغل.

برای اینکار گاهی مشاور از آزمونهایی چون تست هوش، آزمون رغبت سنج و آزمونهای سنجش استعداد کمک می‌گیرد. از سوی دیگر باید دانش آموز شناخت کاملی نیز از خود رشته تحصیلی بدست آورد.

اینکه چه دروسی در آن مطالعه می‌شوند، آینده شغلی آن چیست؟ و…

مشاوره تحصیلی در زمینه بررسی افت تحصیلی

برخی از دانش آموزان ممکن است دچار افت تحصیلی شوند.

برخی از این دانش آموزان خود به مشاوره تحصیلی مراجع می‌کنند و برخی توسط مسئولین مدرسه به مشاور مدرسه معرفی می‌شوند.

در هر حال مشاور تحصیلی به بررسی عمل مختلف افت تحصیلی می‌پردازد. برای بررسی احتمال وجود عمل خانوادگی از خود دانش آموز و خانواده او کمک می‌گیرد.

عوامل مدرسه را نیز مورد بررسی قرار می‌دهد و همچنین به بررسی سلامت جسمی‌و روانی دانش آموز می‌پردازد.شناخت و پیدا کردن علت افت تحصیلی در گام اول قرار دارد.

بعد از پیدا کردن علت، مشاور به کمک دانش آموز و در صورت لزوم خانواده او و مسئولین مدرسه به رفع آن علت اقدام می‌کنند.

یا اینکه راهنماییهایی به دانش آموزان برای رفع علت ارائه می‌شود و پیشرفت او مورد پیگیری قرار می‌گیرد.

از جمله این راهنمایی شامل شیوه افزایش انگیزش دانش آموز، آموزش شیوه‌های صحیح مطالعه، آموزش شیوه‌های مواجهه با تغییرات اساسی و غیره خواهد بود.

مشاوره تحصیلی در زمینه مطالعه و حافظه

برخی از دانش آموزان با وجود اینکه افت تحصیلی نشان نمی‌دهند، اما ممکن است نیاز به آموزش شیوه‌های صحیح مطالعه و روشهای بهسازی حافظه داشته باشند.

آموزش چنین روشهایی می‌تواند به جلوگیری از اتلاف وقت دانش آموز و بالا بردن بهره‌وری او کمک کند.

برنامه‌ریزی برای مطالعه، رعایت اصول یادگیری در برنامه‌ریزی برای مطالعه، رعایت ویژگیهای حافظه‌های مختلف می‌تواند به دانش آموز کمک کند تا روش مطالعه صحیحی داشته باشد و نتیجه بهتری کسب نماید.

چرا به مشاوره تحصیلی نیاز داریم؟

زمانی که هدفی را برای خود انتخاب میکنید و میخواهید در راه رسیدن به آن هدف قدم بردارید انتخاب های گوناگونی پیشِ رو دارید،

و به سوالات بی شماری برخورد میکنید،یا با موانع و مشکلاتی مواجه میشوید که مسیر رسیدن شما به هدف را سد میکنند،حال شما دو انتخاب دارید،انتخاب اول اینکه با آزمون و خطا و امتحان راه های مختلف سعی در حل مشکل خود داشته باشید،یا اینکه از یک نفر که اسمش مشاور است برای حل مشکل خود کمک بگیرید،

حال فرض کنید میخواهید در آزمون بزرگی مثل کنکور شرکت کنید،شما به احتمال قوی بار اول،یا نهایتا بار دومتان است که با آن برخورد میکنید،شرایط مطالعه در کنکور و مسائل پیرامون آن با چند سال گذشته بسیار متفاوت است،

در ضمن زمان شما نیز بسیار محدود است و به اصطلاح فرصت آزمون و خطا ندارید،شما باید همه تمرکز خود را روی مطالعه و درس خواندن بگذارید نه مباحث حاشیه ای که از شما زمان و انرژی میگیرد،یک مشاور تحصیلی با نشان دادن مسیر درست موفقیت به شما احتمال موفقیتتان را چندین برابر میکند.

یک مشاور تحصیلی با دانش و سواد روان شناسی و انسان شناختی خود و انتقال تجربیات چندین ساله خود به شما میتواند به موفقیت شما بسیار کمک کند و مسیر موفقیت شمارا سهل و آسان سازد،

اگر به برنامه ریزی تحصیلی نیاز دارید و نمیدانید کدام درس را چقدر بخوانید،اگر زمان هایی به مشکلات تحصیلی ای مثل مشکلات مطالعه یا بی انگیزگی دچار میشوید،

یا اگر احساس نیاز به کسی میکنید که شمارا پشتیبانی و پیگیری کند و راهِ درست را به شما نشان بدهد،یا اگر تا بدین روز از مطالعه نتیجه خوبی نگرفتید،واجد شرایط برای دریافت مشاوره هستید.

امام علی (ع) میفرمایند:

هیچ پشتیبانی همچون مشاوره نیست، ما به این حدیث اعتقاد زیادی داریم زیرا کسی که مشورت میکند یک گام جلوتر از کسی است که فقط با عقل خودش کار میکند،هیچکس کامل نیست و همه نیاز به مشورت داریم،ما در مسائل تحصیلی به دانش آموزان زیادی مشاوره میدهم،اما خود هم محتاج مشورت هستیم و ممکن است با یک پزشک راجب شرایط سلامتی خودو خانواده مشورت بکنیم،بنابراین مشورت و مشاوره برای هر انسان عاقلی لازم است.

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 89
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 16
  • آی پی دیروز : 7
  • بازدید امروز : 31
  • باردید دیروز : 8
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 91
  • بازدید ماه : 285
  • بازدید سال : 1,344
  • بازدید کلی : 4,466